LIEFKE magazine

LIEFKE is ontstaan vanuit een verlangen naar zachte media. En de behoefte om stil te staan en tijd te nemen. Ze voldoet niet aan een standaard tijdschriftbeeld, maar kiest voor het unieke en de schoonheid van het alledaagse. In plaats van alles in te kleuren gaan we liever voor denkwit – op de bladzijden en in ons hoofd.

Rust, Eenvoud en Natuur zijn onze pijlers. We volgen het ritme van de natuur en verschijnen op de eerste dag van elk nieuw seizoen. Vier keer per jaar LIEFKE. Gevuld met verhalen rondom een thema, verteld vanuit een zachte kracht. Onze items over voeding, interieur, mode, kunst en architectuur nodigen uit om anders te kijken. Achtergrondartikelen en columns geven diepgang en herkenning. En ook aan schoonheid en het speelse van het leven besteden we aandacht.

Met ons magazine blijven we bewust dicht bij huis. LIEFKE richt zich op de verhalen en het werk van medelanders. We gaan in gesprek en laten zien wat het betekent om te wonen in ons prachtige land. Om te zijn in de Nederlandse natuur. We delen open en eerlijke verhalen met zelfgemaakt, puur beeld.

LIEFKE is onafhankelijk. We publiceren ons magazine vrij van advertenties en zonder tussenkomst van een uitgever. Om dit mogelijk te maken werkt iedereen die een bijdrage levert aan LIEFKE magazine op vrijwillige basis. Voor onze dankbaarheid om op deze manier te kunnen verschijnen hebben we nog geen woord gevonden. 

Vreugde is onze drijfveer
De natuur werkt helend
Verbinding is liefde
Eenvoud laat schoonheid zien
Offline is standaard
Rust geeft meer ruimte

fragiel + OERSTERK

LIEFKE magazine is in 2015 opgericht door Yfke Metz. Een creatieveling met liefde voor fotografie, styling en schrijven. Uit schaamte voor haar uiterlijk, vanwege een huidaandoening, hield zij zichzelf jarenlang verborgen. Het deed pijn om steeds geconfronteerd te worden met het vrouwelijk schoonheidsideaal dat ze voorbij zag komen op televisie en in de bladen. Door bewust te kiezen om van zichzelf te houden, haar uiterlijk te accepteren en in te zien dat ze goed is zoals ze is, overwon zij haar schaamte. Het was het begin van LIEFKE. 

Al snel omringde Yfke Metz zich met andere creatievelingen. Elk van hen werkt mee vanuit een uniek talent. Allemaal hebben zij een grote liefde voor LIEFKE en kiezen ze in hun leven voor rust, eenvoud en natuur.

LIEFKE heeft als doel een magazine te zijn met herkenbare verhalen en pure beelden. Kwetsbaar en tegelijkertijd krachtig. Na een periode van drie jaar digitaal, maakten we de overstap naar een papieren uitgave. Een magazine dat aanvoelt als een boek, waar je je stilaan in verliest en even alles om je heen vergeet. Een magazine om te bewaren en steeds opnieuw in te kijken. Bij LIEFKE vind je rust. 

Portret_Yfke_LIEFKE

‘Nog helder kan ik me voor de geest halen wanneer mijn verlangen naar zachte media is ontstaan. Ik zat in de wachtkamer van de poli Dermatologie, in het ziekenhuis waar ik werd behandeld voor mijn beschadigde huid. Diep weggedoken in mijn winterjas en een sjaal om mijn hoofd gewikkeld, bladerde ik door een glossy. Met het omslaan van elke volgende bladzijde voelde ik me lelijker en dook ik dieper in mijn jas weg. 

Voordat ik ziek werd, las ik dit soort magazines alsof ze de norm waren. Maar op dat moment in die wachtkamer, was het confronterend en zelfs pijnlijk. Ik was in die periode aan het overleven en kampte met een grote schaamte voor mijn uiterlijk. Wat mijn ogen zagen, leek niet op mijn wereld. Op geen enkele manier herkende ik mezelf. Het voelde alsof ik niet werkelijk in die wachtkamer zat, maar ergens op een andere planeet. Op die dag werd het zaadje van mijn verlangen geplant.

Na een lange weg van herstel – aan de binnenkant zowel als de buitenkant – groeide mijn wens om een ander geluid te laten horen. Ik bedacht me, dat als ík zo’n behoefte had aan zachte media, er vast meer mensen zouden zijn met dezelfde behoefte. Ik besloot om aan mijn verlangen een stem te geven en in het diepe te springen. Het werd het mooiste besluit dat ik ooit nam. 

Met LIEFKE hoop ik aan te reiken en te inspireren, door middel van pure beelden – en herkenbare verhalen van gewone mensen. Het is niet mijn bedoeling om me af te zetten, slechts om het anders te doen. Het maakt me blij en gelukkig wanneer ik terugkrijg: “bij het lezen, voelde ik me direct thuis”, of: “ik krijg hoop door wat ik lees”. Op die momenten besef ik, dat ik niet voor niets door een diep dal ben gegaan. Het is nodig geweest om te komen waar ik nu sta en te doen wat ik nu doe, met een groot vertrouwen in de toekomst.’ – Yfke Metz